Belépés
zgfumag.blog.xfree.hu
Ha azért nézel , mert ez a munkád, jó munkát kívánok! GYÁVA NÉPNEK NINCS HAZÁJA! Minden nemzetnek olyan kormánya van aminöt érdemel. Ha valami... Zámbori Gusztáv
1957.12.05
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Keresztúton
  2007-07-16 07:48:36, hétfő
 
  Keresztúton
Nyiri János 2007. július 16. 00:00
A nyelvész és az erkölcs avagy kell-e példát mutatnia egy professzornak


Kálmán Lászlónak hívják azt az embert, aki ismét csavart egyet a közéleti csigán (azon, amelyen hovatovább halálra nyújtják Magyarországot). Nyelvész Kálmán úr, amint erről a Népszavából tájékozódhattunk:

Kálmán László nyelvész az, aki magánemberként nyújtott be népszavazási kérdéseket az Országos Választási Bizottsághoz (OVB). Erről saját maga nyilatkozott a Klubrádióban, ahol elmondta: véleménye szerint az OVB-től szivároghatott ki a neve. Az OVB-n kívül senki más nem tudott erről a kezdeményezéséről, ezért gondolja úgy, hogy csak a bizottságtól juthattak el az adatai a Hír Tv-hez, ahonnan először megkeresték.

Kálmán tanár úr professzor, mint ezt a balsajtó hangsúlyozza. Ha már nyelvészet, akkor érdemes elméláznunk azon, hogy a professzor: tanító, aki szabadon kinyilvánít, elismer, sőt nyilvánosan bevall.

Bevalljuk, buksi fejünkben nehezen pászítható össze a professzorság a titkolózással. Ha Kálmán tanár úr jelleme is professzori, akkor a legszélesebb nyilvánosság előtt kellett volna benyújtania kérdéseit, mert ez a professzorság minimuma.

Kissé megzavart minket az is, amikor hallottuk: a tanár úr nem politizál, egyetlen pártnak sem katonája, őt a Fidesz-kérdések magyartalansága bántja, szakmailag ugye. Meg akarta mutatni, hogyan köll szabatos magyarsággal föltenni a Fidesz-kérdéseket. Így homályban maradt előttünk, hogy miért éppen aznap 16 órakor akart purifikálni, a tanítói hevület az előző hónapokban miért nem uralgott el őrajta.

Amikor viszont szóba hozták, hogy a nyelvészprofesszori kérdések homlokegyenest ellenkeznek a gaz Fidesz kérdéseivel, akkor kiderült, hogy a tanár úr, aki nem pártpolitizál, éppen az ellenkezőjét akarja elérni annak, amit a Fidesz céloz, mivel elvileg sem ért egyet a Fidesz kérdéseivel.

Nem sokkal később az MSZP jelezte, van hajlama aláírásokat gyűjteni az apolitikus professzor népszavazási kezdeményezéséhez. Kálmán tanár úr nem határolódott el a párttól, apolitikussága elpárolgott a melegben.

Közbevetőleg megjegyezzük, reméljük, szerencsésebb volt a Népszava, amelynek idézett tudósítását bizonyára kiigazította a nyelvész úr, elvégre ő nem a Klubrádióban nyilatkozott, hanem a Klubrádiónak, és föltehetőleg nem az interjúkészítés helyszíne volt a közérdekű információ, tehát nem ,,ahol" a helyes szókötés, hanem ,,amelynek". Tán még az is megeshetett, hogy a tanár úr megemlítette: a ,,saját maga" nem a legszerencsésebb ebben a kontextusban, s helyesbítésképpen az ,,ő maga" szerkezetet ajánlotta. Minő boldogság lehet a Klubrádió vagy a Népszava szerkesztőségében tanulni a magyar nyelv rejtelmeit, hiszen bármikor kéznél van egy-egy Kálmán László vagy más professzor, aki segél a bajban. Ha máskor nem, utólag bizonyára.

Persze meglehet, mindez nem esett meg, mivel Kálmán professzor úr hajdanán azzal hívta föl magára a figyelmet, hogy frontálisan ütközött a magyar nyelvművelőkkel. Az Élet és Irodalom című lapban (hol másutt?) közzétett írásában, ,,A pincei bogár" című halhatatlanban ugyanis kifejti: ,,...érthetetlen és frusztráló az az érzet, hogy a nyelv folyamatosan ,,romlik" (valójában: változik), ahogy az utánunk jövő fiatalabbak újabb és újabb nyelvváltozatokat beszélnek. Nem véletlen, hogy a nyelvművelés nem a fiatalabbak körében a legnépszerűbb.

S mit gondoljunk a maholnap ötvenéves professzorról, aki most a Fidesz-kérdések magyartalansága ellen lázad, de tegnap még így érvelt:

A nyelvet fenyegető veszélyek gondolata körülbelül olyan tudománytalan, igazolhatatlan naiv megfigyelés, mint ,,az erkölcsök általános romlása", aminek az érzése - több ezer évre visszamenőleg tudjuk - szintén minden öregedő generációra rendszeresen rátör. A nyelvművelés azonban - mint minden rendes áltudomány - gyógyírt kínál a veszélyek ellen; persze, hiszen a saját létjogosultságát kérdőjelezné meg, ha nem hinne abban, hogy a nyelv változását befolyásolni tudja.

Egy szó mint száz, meglehet, a Népszava cikkét nyelvileg elfogadhatónak ítéli meg a tanár úr, csak a Fidesz-kérdések magyartalansága frusztrálja őtet.

Ezen még az sem segíthet, ha észbe vesszük, hogy a Fidesz a törvényhozási bikkfanyelvet beszéli. Meglehet persze az is (hogy egyik szavunkat a másikba öltsük): a professzor urat zavarja az országgyűlési nyelvromlás (juj!).

Ha így van, akkor a magunk részéről megszavazunk valamilyen Signum Laudist Kálmán tanár úrnak. Mi ugyanis mélyen egyetértünk mindenkivel, akinek feltűnt, hogy magyar közélet bizony romlásban vagyon, s ennek egyik markáns tünete a nyelvromlás (puff neki!).

Csak helyeselni tudnánk, ha Kálmán tanár úr - hiszen közel érzi magához az országgyűlési többséget - példát venne elődjéről, a kitűnő magyar nyelvészprofesszorról, Simonyi Zsigmondról, aki évtizedeken keresztül csiszolta nyelvileg a törvényeket a szabadelvűek kérésére.

Ha nem jelentkezik a Kossuth téren, akkor viszont, legnagyobb sajnálatunkra, mégiscsak pártkatonát kell látnunk őbenne, mégpedig oly elvakultat, aki még a saját tudományos meggyőződését is sutba dobta, hogy kiálljon a Fidesz-népszavazás ellen.

Szabad néki persze, eszünkben sincs fölróni, elvégre mi demokraták vagyunk. Persze nem felejtjük el, hogy Kálmán László olyan demokrata, aki anonim kíván népszavazást kezdeményezni. Ez is stílus - csak nem a miénk.
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Címkék: legszerencsésebb, tájékozódhattunk, létjogosultságát, magyartalansága, nyelvművelőkkel, interjúkészítés, homlokegyenest, igazolhatatlan, elfogadhatónak, halhatatlanban, szivároghatott, apolitikussága, magyarországot, magánemberként, országgyűlési, bikkfanyelvet, professzorról, professzorság, szerencsésebb, pártpolitizál, legnépszerűbb, titkolózással, visszamenőleg, törvényhozási, tudománytalan, sajnálatunkra, kezdeményezni, meggyőződését, professzornak, kérdőjelezné, nyelvművelés, befolyásolni, nyilatkozott, klubrádiónak, legszélesebb, föltehetőleg, erkölcs avagy, közéleti csigán, bizottságtól juthattak, balsajtó hangsúlyozza, legszélesebb nyilvánosság, professzorság minimuma, tanítói hevület, előző hónapokban, ellenkezőjét akarja, apolitikus professzor, interjúkészítés helyszíne, közérdekű információ, helyes szókötés, legszerencsésebb ebben, magyar nyelv, magyar nyelvművelőkkel, Nyiri János, Kálmán Lászlónak, Nyelvész Kálmán, Kálmán László, Országos Választási Bizottsághoz, Signum Laudist Kálmán, Simonyi Zsigmondról,
Új komment
Kérjük adja meg a TVN.HU rendszeréhez tartozó felhasználónevét és jelszavát.
Csak regisztrált felhasználók írhatnak kommentet,
amennyiben még nem rendelkezik TVN.HU hozzáféréssel: Klikk ide!
Felhasználónév:
Jelszó:
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Facebookon kaptam  Föld napja április 22  Maradék idő  Emberként automatikusan értéke...  Facebookon kaptam  képre írva  Facebookon kaptam  Muratáj  Facebookon kaptam  Paul David Tripp Április 25  A fenyő nem szép fa, (...)  802 esztendeje, 1222. április ...  Messziről jött ember  Facebookon kaptam  Vannak arcok  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Muratáj  Ünnepelj csak  Ez a jó az alvásban.  Facebookon kaptam  A lelki élet nem arról szól, ....  Jó éjszakát  Föld napja április 22  Beney Zsuzsa - Álom  Becsüld meg azt amid van,...  Az elfogadásnak...  Életművészet  Szép Ernő - Virágzó akácfák  Búzaszentelés  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Ahogy emelkedik a rezgés...  Facebookon kaptam Krisztinától  Facebookon kaptam Cs Ildikótól  Alvó cica  Jékely Zoltán: Szent György-k...  Jó éjszakát  Nehezen engedem  Beney Zsuzsa - Álom  Facebookon kaptam  Környezetvédelem  Facebookon kaptam  Szent György nap  Facebookon kaptam  Naplemente  Facebookon kaptam  A föld szépségéért  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Jó éjt  Az udvariasság alapja: önismer...  Jékely Zoltán: Szent György-k...  Facebookon kaptam  Beney Zsuzsa  A fenyő nem szép fa, (...)  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  képre írva  Facebookon kaptam  Aki szeret, annak senki sem id...  Facebookon kaptam  Próbálkozni kell ahhoz,  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Próbálkozni kell ahhoz,  Mindenünk, amink van, amit sze...  Facebookon kaptam  Ébredj  Szép estét kedves látogatóimna...  Facebookon kaptam  A föld szépségéért  A Föld napja  Facebookon kaptam  Beney Zsuzsa - Álom  Az idő elsodorja létezésünk  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Ébredj  Búzaszentelés  Föld napja április 22  Facebookon kaptam  Messziről jött ember  Föld napja április 22  Facebookon kaptam  Az idő elsodorja létezésünk  Facebookon kaptam  Nehezen engedem  Facebookon kaptam  Volt egy...  Maradék idő  Facebookon kaptam  Környezetvédelem  Pocsai Piroska - NE SIESS!  képre írva  Facebookon kaptam 
Bejegyzés Címkék
erkölcs avagy, közéleti csigán, bizottságtól juthattak, balsajtó hangsúlyozza, legszélesebb nyilvánosság, professzorság minimuma, tanítói hevület, előző hónapokban, ellenkezőjét akarja, apolitikus professzor, interjúkészítés helyszíne, közérdekű információ, helyes szókötés, legszerencsésebb ebben, magyar nyelv, magyar nyelvművelőkkel, pincei bogár&#8221, nyelv folyamatosan, utánunk jövő, fiatalabbak körében, maholnap ötvenéves, nyelvet fenyegető, erkölcsök általános, érzése &#8211, nyelvművelés azonban, veszélyek ellen, saját létjogosultságát, nyelv változását, törvényhozási bikkfanyelvet, másikba öltsük, professzor urat, országgyűlési nyelvromlás, magunk részéről, országgyűlési többséget, kitűnő magyar, szabadelvűek kérésére, saját tudományos, legszerencsésebb, tájékozódhattunk, létjogosultságát, magyartalansága, nyelvművelőkkel, interjúkészítés, homlokegyenest, igazolhatatlan, elfogadhatónak, halhatatlanban, szivároghatott, apolitikussága, magyarországot, magánemberként, országgyűlési, bikkfanyelvet, professzorról, professzorság, szerencsésebb, pártpolitizál, legnépszerűbb, titkolózással, visszamenőleg, törvényhozási, tudománytalan, sajnálatunkra, kezdeményezni, meggyőződését, professzornak, kérdőjelezné, nyelvművelés, befolyásolni, nyilatkozott, klubrádiónak, legszélesebb, föltehetőleg, klubrádióban, megemlítette, magyarsággal, bizottságtól, folyamatosan, kontextusban, megszavazunk, nyilvánosság, szabadelvűek, hangsúlyozza, közbevetőleg, népszavazási, kiigazította, ellenkezőjét, határolódott, megjegyezzük, népszavazást, bizottsághoz, rendszeresen, elméláznunk, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 64003 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 3816
  • e Hét: 18046
  • e Hónap: 29157
  • e Év: 182653
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.